Svenska

Knipövningar - Här är dom bästa du kan göra

basta-knipovningar-du-kan-gora

Vikten av att upprätthålla en frisk bäckenbotten kan inte överskattas. Knipövningar, allmänt kända som Kegelövningar, erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att stärka musklerna i din bäckenbotten. Oavsett om du är en nybliven mamma, upplever urininkontinens eller helt enkelt vill förbättra ditt övergripande välbefinnande kan inkludering av knipövningar i din dagliga rutin ge enastående resultat. I denna omfattande guide kommer vi att utforska fördelarna med knipövningar, ge steg-för-steg instruktioner, besvara vanliga frågor och dela experttips för att säkerställa att du får ut mesta möjliga av din bäckenbottenträningsrutin. Så låt oss dyka in och upptäcka kraften i knipövningar för en friskare och lyckligare dig!

 

Knipövningar: Vad är de och varför bör du göra dem?

Termen "knipövningar" syftar på en serie övningar som specifikt är utformade för att rikta in sig på och stärka musklerna i bäckenbotten. Dessa övningar innebär att man spänner och slappnar av musklerna som stöder urinblåsan, livmodern och ändtarmen. Trots att de ofta förknippas med kvinnor kan knipövningar vara fördelaktiga för personer av alla kön.

Fördelar med knipövningar

 • Förbättrad blåskontroll: Knipövningar kan vara mycket effektiva för att minska eller eliminera urininkontinens och ge dig bättre kontroll över blåsan.
 • Återhämtning efter förlossning: För nyblivna mödrar kan utförande av knipövningar underlätta återhämtningen av bäckenbottens muskler som försvagats under graviditet och förlossning.
 • Förhöjd sexuell tillfredsställelse: Genom att stärka musklerna i bäckenbotten med knipövningar kan man öka känsligheten och förbättra orgasmupplevelsen, vilket förbättrar det övergripande sexuella nöjet.
 • Förebyggande av bäckenorganprolaps: Regelbunden träning av knipövningar kan hjälpa till att förebygga eller minska risken för bäckenorganprolaps, en tillstånd där bäckenorganen sjunker ner i eller utanför slidan.
 • Förbättrad kärnstablitet: En stark bäckenbotten utgör grunden för en stabil kärna, vilket främjar bättre hållning, balans och övergripande stabilitet.
 • Lindring av ländryggssmärta: Genom att stärka musklerna i bäckenbotten kan du ge stöd åt ländryggen och potentiellt minska eller eliminera kronisk smärta i området.
 • Ökad självförtroende och välbefinnande: Att uppnå en stark och frisk bäckenbotten kan förbättra självförtroendet och det övergripande välbefinnandet.

 

Steg-för-steg-guide för att utföra knipövningar

Innan du börjar din rutin med knipövningar är det viktigt att identifiera de rätta musklerna och lära dig att aktivera dem på rätt sätt. Följ dessa steg-för-steg-instruktioner för att komma igång:

Identifiera målmusklerna: För att identifiera musklerna i bäckenbotten kan du föreställa dig att du stoppar urinströmmen mitt i. De muskler du spänner för att göra detta är de muskler du kommer att fokusera på under dina knipövningar.

Hitta en bekväm position: Du kan utföra knipövningar i olika positioner, som liggande, sittande eller stående. Välj en position som tillåter dig att slappna av och fokusera på övningen.

Spänn bäckenbottens muskler: Andas in djupt och när du andas ut, spänn dina bäckenbottens muskler genom att dra dem inåt och uppåt. Föreställ dig att du lyfter dem som om du försöker hålla tillbaka gas eller förhindra urinering.

Håll och slappna av: Bibehåll spänningen i dina bäckenbottens muskler i ca tre till fem sekunder och slappna sedan av musklerna i samma tempo. 

Upprepa och variera: Upprepa spänningen och avslappningen av bäckenbottens muskler 10 till 15 gånger i rad. Variera mellan att hålla spänningen längre och slappna av snabbare eller tvärtom för att utmana och stärka musklerna ytterligare.

Bygg upp gradvis: Börja med att utföra knipövningarna i en serie om 10 repetitioner, och öka gradvis antalet repetitioner över tiden när dina muskler blir starkare och mer uthålliga.

Regelbundenhet är nyckeln: För att få bästa resultat är det viktigt att vara konsekvent och utföra knipövningarna regelbundet. Sträva efter att göra dem åtminstone 3 gånger om dagen.

Integrera i vardagen: Du kan utföra knipövningar när som helst och var som helst. Dra nytta av tillfällen som att sitta i bilen, titta på TV eller borsta tänderna för att få in övningarna i din dagliga rutin.

Komplettera med andning: Andningen spelar en viktig roll i knipövningar. Andas in djupt innan du spänner musklerna och slappna av när du andas ut. Låt andningen vara naturlig och avslappnad under övningen.

Var tålmodig och ge det tid: Det kan ta några veckor eller mer innan du märker tydliga resultat. Var tålmodig och håll fast vid din träningsrutin. Du kommer att belönas med en starkare bäckenbotten och förbättrad hälsa på sikt.

 

Vanliga frågor om Knipövningar (Kegelövningar)

Här är några vanliga frågor som människor brukar ha om knipövningar, tillsammans med svar för att hjälpa dig att förstå ämnet bättre.

 

Hur länge tar det att se resultat från knipövningar?

Det kan variera från person till person, men de flesta människor upplever förbättringar efter några veckor eller månader med regelbunden träning. Var tålmodig och fortsätt med dina övningar för att uppnå långsiktiga resultat.

 

Kan män också göra knipövningar?

Ja, absolut! Knipövningar kan vara lika fördelaktiga för män som för kvinnor. De kan hjälpa till att förbättra blåskontrollen och sexuell funktion hos män.

 

Vilken tid på dagen är bäst för att utföra knipövningar?

Det finns ingen specifik tid som är bäst för alla. Välj en tid på dagen som passar dig och där du kan vara konsekvent. Många människor väljer att inkludera knipövningar i sin morgon- eller kvällsrutin.

 

Kan jag göra knipövningar under graviditeten?

Ja, knipövningar kan vara fördelaktiga under graviditeten för att stärka bäckenbottenmuskulaturen och förbereda kroppen inför förlossningen. Det är dock viktigt att rådgöra med din läkare eller barnmorska innan du påbörjar någon ny träningsrutin under graviditeten.

 

Kan jag göra knipövningar efter förlossningen?

Ja, knipövningar är särskilt fördelaktiga efter förlossningen för att återställa styrkan och funktionen i bäckenbottenmuskulaturen. Starta med en mildare version av övningarna och öka gradvis ansträngningen när du känner dig redo.

 

Är det möjligt att överanstränga bäckenbottenmusklerna?

Ja, överansträngning av bäckenbottenmusklerna kan vara möjlig om du spänner dem för hårt eller för länge. Det är viktigt att hitta en balans och undvika överdriven ansträngning. Lyssna alltid på kroppens signaler och anpassa övningarna efter dina egna gränser.

 

Vad är knipkulor?

Knipkulor, också kända som geishakulor eller vaginakulor, är en typ av sexleksak som används för att stärka musklerna i bäckenbottenområdet. De består vanligtvis av två eller flera kulor som är ihopkopplade med en tråd eller ett snöre och är gjorda av olika material, inklusive silikon, metall eller plast.

Förutom att hjälpa till att stärka bäckenbottenmuskulaturen kan knipkulor också bidra till att förbättra sexuell njutning genom att öka blodflödet och stimulera de erogena zonerna i slidan. Vissa kvinnor använder också knipkulor för att behandla inkontinens och andra problem relaterade till svaghet i bäckenbottenmusklerna.

För att använda knipkulor, sätts de försiktigt in i slidan och sedan används musklerna i bäckenbottenområdet för att hålla kulorna på plats. Knipkulor kan användas när som helst under dagen, oavsett om du sitter, står eller går, och det rekommenderas att använda dem i 10-15 minuter åt gången.

 

Olika knipövningar med knipkulor:

Knipkulor är en vanlig form av utrustning som används för att utföra olika typer av knipövningar. Här är några exempel på olika knipövningar som kan göras med knipkulor:

 1. Statisk hållning: Börja med att sitta eller stå med rak rygg och benen något isär. Placera knipkulorna i slidan och använd bäckenbottenmusklerna för att hålla kvar dem på plats i 5-10 sekunder innan du släpper. Upprepa detta 10-15 gånger.

 2. Rörelseövning: Sätt dig bekvämt på en stol eller säng och placera knipkulorna i slidan. Använd sedan bäckenbottenmusklerna för att flytta knipkulorna upp och ner i slidan i en rytmisk rörelse. Upprepa detta i 10-15 minuter.

 3. Upprepa: Stå med benen något isär och placera knipkulorna i slidan. Använd sedan bäckenbottenmusklerna för att dra knipkulorna upp mot livmodern och håll kvar dem där i 5-10 sekunder innan du släpper. Upprepa detta 10-15 gånger.

 4. Trappstegsövning: Börja med att sätta in en lättare knipkula och använda bäckenbottenmusklerna för att hålla kvar den i 5-10 sekunder. Byt sedan till en tyngre knipkula och upprepa övningen. Fortsätt sedan att byta till tyngre knipkulor och upprepa övningen tills du når din maximala styrka.

 5. Aktivitetsoövning: Börja med att sätta in knipkulorna och utför sedan en aktivitet som att gå upp och ner för trappor, jogga på plats eller göra benböj. Använd bäckenbottenmusklerna för att hålla kvar knipkulorna på plats under aktiviteten.

Det finns många olika knipövningar som kan utföras med knipkulor, och det är viktigt att hitta de som fungerar bäst för dig. Det är också viktigt att börja med lätta knipkulor och gradvis arbeta upp till tyngre för att undvika skador.

Låter knipkulor som det är något för dig? Läs mer här!

 

Olika knipövningar utan sexleksaker:

Det finns många olika knipövningar som kan utföras utan att använda sexleksaker. Här är några exempel:

 1. Snabba knip: Spänn musklerna i bäckenbottenområdet snabbt och sedan slappna av. Upprepa detta 10-15 gånger.

 2. Långsamma knip: Spänn musklerna i bäckenbottenområdet och håll i 5-10 sekunder innan du slappnar av. Upprepa detta 10-15 gånger.

 3. Trappstegsövning: Spänn musklerna i bäckenbottenområdet gradvis, som om du går upp för en trappa. När du når toppen, håll kvar spänningen och släpp sedan gradvis som om du går nerför trappan. Upprepa detta flera gånger.

 4. Rulla uppövning: Spänn musklerna i bäckenbottenområdet gradvis och öka spänningen i en rullande rörelse från botten av slidan upp till toppen. Håll spänningen i några sekunder innan du släpper gradvis. Upprepa detta flera gånger.

 5. Andningsövning: Spänn musklerna i bäckenbottenområdet när du andas in och slappna av när du andas ut. Upprepa detta flera gånger.

Dessa övningar fungerar men för bästa effekt så rekommenderas det att använda geishakulor.

 

Kan man få träningsverk av knipkulor?

Ja, det är möjligt att få träningsvärk eller muskelvärk från att använda knipkulor, särskilt om du är nybörjare eller om du använder en ny och mer utmanande storlek eller vikt. Precis som med alla andra muskelgrupper, kan överansträngning eller överbelastning av bäckenbottenmusklerna leda till träningsvärk. Det är dock vanligtvis en mild och kortvarig känsla av ömhet eller stelhet i musklerna, som vanligtvis går över efter några dagar.

För att undvika träningsvärk eller obehag från knipkulor, bör du börja med en lättare och mindre storlek och gradvis öka storleken och vikten efterhand som du blir starkare. Du kan också börja med att använda knipkulor under korta perioder av tid och gradvis öka tiden allteftersom du blir mer van vid att använda dem.

Det är också viktigt att använda knipkulor korrekt och att inte överanstränga eller spänna musklerna för mycket. Om du upplever obehag eller smärta, ska du sluta använda knipkulorna och rådfråga en läkare eller annan hälsoexpert.

 

Avslutande tankar

Att inkludera knipövningar i din dagliga rutin kan ha en betydande positiv inverkan på din bäckenbottens hälsa och välbefinnande. Genom att stärka dessa muskler kan du förbättra blåskontrollen, sexuell funktion, och förebygga komplikationer som bäckenorganprolaps. Kom ihåg att vara regelbunden och tålmodig i din träning för att uppnå de önskade resultaten.

Så var inte rädd för att ta tag i din bäckenbottens hälsa och kom igång med knipövningar idag. Din kropp kommer att tacka dig för det!

Bra nybörjare knipkula:

dubbla-geishakulor

En bra knipkula för nybörjare är vanligtvis en mindre och lättare kula som är lätt att använda och inte alltför utmanande för bäckenbottenmusklerna. Dessa knipkulor är gjorda av ett mjukt silikon material och gjorda för både nybörjare och lite mer erfarna användare.

Köp nybörjare knipkulor

Drift & produktion:Taboo.se Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
SvenskaDeutschSuomiDanskEspañol

Produkter
Handla
Information