Lästid: cirka 8 minuter
Att onanera är något som många av oss gör eller har gjort någon gång i livet. Tyvärr så kan detta ämnet fortfarande vara lite känsligt och kännas lite Taboo. Många kvinnor och män får från ung ålder höra att masturbera är dåligt och något att skämmas över. Detta i samband med brist på ordentlig sexualundervisning kan enkelt leda till skam som gör att det är svårare att njuta av onani.
Nu ska vi titta på de mest kända och skadliga myterna inom onani, samt hur vi kan komma över dem.
Denna myten kunde inte vara längre från sanningen eftersom att onanera kommer med massor av hälsofördelar. När man masturberar ökar blodflödet till könsorganet, så vävnaderna förblir hälsosammare och fungerar bättre. Onanera kan också leda till orgasm som leder till ett flertal hälsofördelar som till exempel bättre humör på grund av högre nivåer av dopamin i kroppen och mindre stress och ångest på grund av frisättningen av hormonet oxytocin. Att få orgasm kan även lindra smärta samt boosta sömnkvaliteten. När en kvinna får orgasm kan det också stärka bäckenbotten som gör både sex och orgasm bättre.
Plus, denna flod av frisläppta hormoner hjälper vår hjärna att hålla sig hälsosam genom att boosta blodflödet och leverera näring och syre. Att onanera är tydligt väldigt bra för kroppens hälsa.
På samma sätt som vi alla gillar olika typer av sex, kan olika människor gilla att onanera på olika sätt. Det finns inte ett rätt sätt. Det handlar om att hitta vad som funkar just för dig. Enda sättet att hitta vad man själv gillar är att testa olika saker för att hitta rätt. Testa olika sexleksaker, glidmedel eller använd händerna.
Att fysiskt stimulera en kroppsdel är bara hälften av ekvationen. Det finns även en stor mental komponent för att känna sig avslappnad, närvarande och öppen för att bli upphetsad. Genom att fantisera om en person, ett sexuellt scenario eller båda samtidigt som du tar på dig själv kan du bygga din upphetsning. Detta kan även hjälpa dig hålla dig närvarande.
Denna myten är också grundad i skam runt masturbation och idén att det är något man inte borde göra, speciellt inte i sällskap med någon annan. Det kan även vara länkat till dålig självkänsla över våra kroppar, skam över vad vi gillar sexuellt eller hur vi ser ut när vi onanerar.
Om man kan överkomma dessa svårigheter kan gemensam onani vara en väldigt positiv partner upplevelse. Det är inte bara väldigt fysiskt upphetsande, det kan även vara en intim och sårbar upplevelse som kan bli väldigt emotionellt upphetsande.
Oavsett om du onanerar regelbundet eller knappt alls, kan det vara hjälpsamt att avlära sig dessa myterna för att kunna älska sin kropp i all dess ära.
Det finns en felaktig övertygelse att onani kan leda till impotens eller minskad sexuell lust hos män. Faktum är att onani är en normal och naturlig del av människors sexuella upplevelser och har vanligtvis inga negativa effekter på sexuell funktion eller lust. I själva verket kan regelbunden onani hjälpa till att främja sexuell hälsa genom att minska risken för prostataproblem hos äldre män och bidra till att upprätthålla en frisk blodflöde till könsorganen.
Det finns en vanlig missuppfattning att onani är något som främst unga människor ägnar sig åt och att det minskar i frekvens med åldern. Faktum är att onani är en naturlig och hälsosam sexuell aktivitet som människor i alla åldrar kan njuta av. Även om frekvensen av onani kan variera från person till person och kan minska med åldern på grund av fysiska eller hormonella förändringar, så innebär inte åldrande automatiskt att onani inte längre är en del av ens sexuella upplevelse.